Interin kannattajat ja katsomokoreografiat, eli tifot.

Tifo on nimitys kannattajien järjestämälle koreografialle urheilukatsomoissa ja ne yhdistetään vahvasti ultrakulttuuriin. Tifo sana, kuten koko -kulttuurikin on alun perin lähtöisin italiasta, josta kulttuuri on levinnyt maailmanlaajuisesti.

Tifoista puhuttaessa tarkoitetaan koreografiaa johon liittyvät yleensä liput, bannerit, konfetit, kuittirullat, ilmapallot sekä erillaiset pyrotekniset välineet. Suomessa suurimmman suosion ovat saavuttaneet ns. overhead-tifot jotka ovat valtavan kokoisia lakanoita jotka sisältävät yleensä jonkun tsemppiviestin omalle joukkueelle.

Tifoja nähdään erityisesti tärkeissä otteluissa, kuten paikallisotteluissa tai verivihollisia vastaan pelatuissa otteluissa. Maailmalla Tifot yhdistetään vahvasti seurajoukkue kannattamiseen. Tifokulttuuriin kuuluu että kulloinenkin tifo esitellään vain kertaalleen. Tifojen toteutukseen kuluu useiden päivien tai jopa viikkojen suunnittelu ja niihin saattaa palaa huomattaviakin summia rahaa.

Suomessa tifokulttuuri alkoi yleistymään vuosituhannen vaihteessa ja eli vahvinta aikaansa joskus kymmenisen vuotta sitten. Viime vuosina on sensijaan menty jonkinlaisella säästöliekillä kun suuremmat koreografiat ovat muutaaman aktiivisen jengin tuotoksia lukuunottamatta loistaneet poissaolollaan katsomoista.

Interinkannattajien tifoista vastaa Armada, joka työskentelee lähinnä niin että noin kymmnenen hengen suunnitteluryhmä heitteelee ilmaan erillaisia ideoita ja pyrkii muodostamaan näistä jonkinlaisen toimivan kokonaisuuden. Yleensä tifoideoita on valmiina useampia joista yksi sitten jalostuu kulloiseenkin peliin. Graaffisesta puolesta vastaa yleensä yksi ihminen. Valmista ideaa ja kuvaa ryhmä lähtee sitten toteuttamaan niin monella ihmisellä kuin mukaan on saatu haalittua.

Interin matseissa nähtyjen tifojen rahoitus ⁣tulee pääasiallisesti Armadan järjestämien vierasreissujen voitoista. Joskus rahaa taas saatetaan kerätä kolehtinomaisesti erikseen päätetyssä kotipelissä. Mikäli vaikuttaa että rahaa ei silti ole tullut riittävästi tuleviin hankintoihin laitamme vetoamuksen oman ryhmämme jäsenille että halukkaat voisivat tehdä yhteiselle tilillemme (FI19 5710 0420 3463 14) rahalahjoituksia.

Posted in Uncategorized.